Sådan skaber du den rigtige belysning i din bolig

Hvordan skaber man den bedste belysning i hjemmet? Det kan være svært at indrette sig med den rigtige belysning, men hvis du kender disse grundregler, kan du nemt sørge for gode lysforhold i boligen.


Belysning kan helt overordnet opdeles i fire kategorier: generel belysning, arbejdslys, effektlys og dekorativt lys. Hvis du vil skabe den ideelle belysning i hjemmet, bør du altid så vidt muligt kombinere disse fire typer lys. De fleste områder i boligen kræver lys fra mere end en enkelt lampe, og belysningen som helhed bør kombinere det praktiske med det visuelt smukke og dekorative belysning.

Generel belysning i boligen

Alle områder af boligen, hvor vi opholder os eller på anden måde benytter, kræver en generel belysning. Generel belysning fungerer både som erstatning for og supplement til det naturlige dagslys. Du kan skabe en effektiv generel belysning med lamper eller andre lyskilder, der spreder lyset over de større overflader som vægge og lofter, eller som lyser i alle retninger.

Du bør kombinere den generelle belysning med mere lokale lyskilder for skabe en god atmosfære i rummet. Fokuseret lys på et bestemt område af rummet er glimrende til at fremhæve indretningen og give stemningsfulde kontraster. 

Dekorativ belysning

Dekorativ belysning er en belysningsform, hvor lyskilden kun akkurat afgiver lys nok til at gøre opmærksom på sig selv. Lyset har som regel en ren dekorativ og stemningsskabende effekt, hvis det også kan give et lokalt lys. Dekorativt lys er ofte det varme, flatterende og samtidig dunkle lys fra f.eks. “naturlige” lyskilder som pejseild og stearinlys.

Samme effekt kan du få ved at indrette med lamper til hyggehjørnet i stuen. Hyggehjørnet skal helst indbyde til hyggelige snakke og afslapning og derved skal der skabes en belysning der passer dertil.

Arbejdsbelysning

Du skal benytte arbejdsbelysning til de steder i boligen, hvor du udfører praktiske opgaver eller skal koncentrere dig om noget. Praktisk lys er især vigtigt i køkkenet, på badeværelset og til læsning i sengen eller lænestolen. Hvis du har et hjemmekontor, skal du også have et godt lys til skrive- eller arbejdsbordet.

Til arbejdsbelysning bør du vælge lyskilder, der kan justeres og har en lokal effekt. Det gælder lige fra læselampen, der kan sættes i den rigtige vinkel på skrivebordet, til downlights over køkkenbordet. Placeringen er afgørende for, om lyset får den rigtige effekt, og lyskilderne bør være diskrete, så de ikke blænder.

Du kan bruge arbejdsbelysning både som praktisk og generel lyskilde. Eksempelvis kan en sengebordslampe både give læselys og samtidig fungere som blid baggrundsbelysning.

Vores favoritter til generel, arbejds- og dekorativ belysning

Efterlad en kommentar

Alle kommentarer gennemlæses, før de offentliggøres

Shop skandinaviske brands

Bolig og Interiør